Cimbom Haberleri

 Tarih
Galatasaray SK, Ekim 1905'te Ali Sami Yen ve Galatasaray Lisesi'nin diğer öğrencileri tarafından bir futbol kulübü olarak kuruldu. Galatasaray SK'nin ilk başkanı olan ve kulübün üyelik numarası "1" olan Ali Sami Yen, Osmanlı yazar, filozof ve etnik Arnavut asıllı oyun yazarı ve Rilindja Kombëtare'nin önde gelen isimlerinden Şemseddin Sami'nin oğluydu. Arnavutluk'un Ulusal Rönesans hareketi.
Kulübün ilk maçı Cadi Keuy FRC ile oynandı ve Galatasaray bu maçı 2-0 kazandı. Kulübün ismiyle ilgili tartışmalar oldu, bazıları Gloria ve diğerleri Audace'i önerdi ancak adının Galatasaray olmasına karar verildi.
Araştırmacı Cem Atabeyoğlu'na göre Galatasaray, adını ilk maçlarından birinden aldı. O maçta Galatasaray, Rum kulübü karşısında 2-0 kazandı ve seyirciler onlara "Galata Sarayı Efendileri" Sarayı adını verdiler ve bu olaydan sonra kulüplerine "GalataSaray" adını verdiler. 1905'te Osmanlı İmparatorluğu döneminde dernekler için herhangi bir yasa bulunmadığından kulüp resmi olarak tescil edilemedi, ancak 1912 Dernekler Kanunu'ndan sonra kulüp yasal olarak tescil edildi.
Kurucu Ali Sami Yen ile birlikte bu sporu yapmak isteyenler Asim Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil gibi kurucu ortaklardı.
Türkiye Futbol Federasyonu, 1962–63 sezonunda Türk kulüplerinin UEFA müsabakalarına katılabilmesi için "Türkiye Kupası" düzenlemeye başladı. Bu, Türkiye'deki tek ulusal kupa müsabakasıdır. Galatasaray tüm sezonlara katıldı ve o zamandan beri 18 kupa kazandı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Galatasaray Haberleri